Ruh halinizi düzenler, aynı zamanda odayı ısıtır ve aydınlatırlar. Bazı zamanlarda ise sadece rafta duran görünümüyle hoş bir görüntü oluştururlar. Ancak bir çok mum türünün hoş karşılanmayan özellikleri bulunmaktadır. Veganlar için balmumu ve donyağı gibi hayvansal ürünlerden yapılmış olmaları can sıkıcı özelliklerindendir. Ayrıca bazı mumlar petrol bazlı bir ürün olan farafinden yapıldığında genellikle is / kurum oluştururlar.

Bu altın parıltısına ulaşmak için tamamen doğan bir seçenek daha var. Soya mumları. Soya mumları is ve kurum oluşturmaz, hayvansal ürünlerden yapılan mumlara göre daha uzun süre yanarlar ve parafin mumlar kadar güzel görünümlü, aynı zamanda nemlendirici olarak kullanılabilirler. Daha da önemlisi bir kaç temel malzeme ile yapımı da kolaydır.

Dergi sayfalarını süsleyecek güzellikle görünen doğal bir soya mumu yaptığınızı düşünün.

Soya mumunu sizin veya hediye edeceğiniz kişinin tarzına uyarlayabilirsiniz. Lavanda kokulu bir mum veya tek kalmış bir çay bardağında hazırlanmış, eski bir kavanozda duran basit, beyaz bir mum.

Işıkları kapatmak ve çevreye hiç bir zararı olmayan ev yapımı doğal soya mumunu kullanmak için sabırsızlanacak ve yaktığınızda kendinizi iyi hissedeceksiniz. Çok fazla zaman ve para harcamadan yaratıcılık becerilerinizi esneteceksiniz.

Gerekli Malzemeler

  • Boş bir cam kase, bardak veya kavanoz
  • Dilediğiniz miktarda soya parafini
  • Dilediğiniz bir bitki yağı (koku için) 
  • Tencere ve içerisi için metal veya cam bir kap
  • Pamuk veya bambu fitil (tutuculu)
  • Süngerli çift taraflı bant veya sıcak silikon (isteğe bağlı)

Soya parafini ve fitili saymazsak, neredeyse tamamı evde bulunan malzemeleri bir araya getirdikten sonra başlıyoruz.

Soya Parafinini Eritin

Yarısına kadar sıcak suyla dolu ve altı kısık olarak açık tencere içerisine, eriteceğiniz balmumunu koyduğunuz kabı zemin kısmına değmeyecek şekilde yerleştirin ve tamamen eriyene kadar kontrol amaçlı karıştırabilirsiniz. Benmari tekniği için üretilmiş çok sayıda ürün bulunuyor olsa da temel mantığı bu şekildedir.

Kokularınızı Ekleyin

Kokulu bir soya mumu yapıyorsak; erimiş halde ve altı kapatılmış soya parafini içerisine bitki yağınızın koku yoğunluğuna göre bir miktar ekleyin ve karıştırın. Genellikle 150 - 200 ml kaplar için 5 - 6 damla yeterli olmaktadır. Bu aşamada parafinin ısınmasının durmuş olması, eklediğiniz bitki yağının uçmaması için önemlidir.

Soya Parafinini Mum Kabınıza Dökün

Süngerli çift taraflı bant veya silikon ile kabın zeminine sabitlediğiniz fitilin etrafına, benmaride erittiğiniz akışkan soya parafinini dilediğiniz şekilde döküp, donmaya bırakabilirsiniz.

Metal tutuculu bambu fitiller, sıvı halde bulunan soya parafini son kabına aktarıldıktan sonra da yerleştirilebilmektedir. Pamuk bir fitil kullanıyorsanız uç kısmının sıvı soya parafinin içerisine düşmemesi için kap üzerine yatay şekilde yerleştirdiğiniz kaşık veya kalem gibi bir malzeme üzerine bırakarak düşmesini engelleyebilirsiniz.

Maliyetler

Soya parafini, fitil ve bitki yağlarının fiyatları, maliyetlerinizi hayal ettiğiniz seviyelere düşürmese de, kargo veya kavanoz gibi bir çok ürün maliyetlerini sıfıra indirmenize olanak sağlamakta, size özel mumlar üretebilmenize yardımcı olmaktadır.

  •  
  •