En basit anlamıyla seri olarak üretilmeyen, elde tek tek üretilen anlamına da gelse de; el yapımı kavramını zanaat olarak ele almak yanlış da olmaz. 

Ticari olarak satışa sunulan ürünler, kişilerin el becerileri ve sevgilerilerine yönelik yaptıkları işlerin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bir anne; çocuğu için yaptığı doğal sabunların çok beğenilmesi sonucunda bunları aynı özenle üreterek satışa sunması bu duruma örnek olabilir. 

El yapımı ürünlerin doğallık, güvenilirlik gibi konularda kullanıcılara da sağladığı avantajları da bulunmaktadır. Yukarıda bahsedilen örnekte olduğu gibi anne, çocuğu için yaptığı sabunda kullandığı malzemelere; potansiyel alıcıları için de aynı özeni göstermiş olacak, üretim öncesinde renk, şekil gibi konularda tercih yapma seçeneğine de sahip olunacaktır.

Dezavantaj olarak ise; kesimler el yordamıyla yapılacağı için şekilleri ve renk tonları farklılık gösterecektir.

Niltist olarak örnek vermek gerekirse de; kablolama ve yalıtım, ısıyla direkt olarak temas eden duylar, pürüzsüz görünüm elde etmek için ağacın dokusunu yok eden kimyasallar dikkat ettiğimiz konulardan bazılarıdır. 

El yapımı ürünlerde zamandan tasarruf sağlamak adına sarf malzeme, alet ve bazı durumlarda makine kullanımı tercih edilebilmektedir. Bu durum zaman kazandırdığı gibi ürünün maliyetini de doğrudan etkilemektedir.