Filaman; ampulde ısınmayı sağlayan parçadır. Bu ısınma sayesinde elektronlar ve diotlar arasındaki hızlanma sağlanarak sinyallerin yükseltilmesi sağlanır. Yani kısaca; ampul içerisinde yandığında ışık veren, ince tel şeklindeki yapıya verilen isimdir. İngilizce filament kelimesinden gelmektedir ve Türkçe karşılığı lamba teli, ince tel anlamındadır. Farklı şekillerde cam fanus içerisinde, yanmaya karşı oksijensiz ortamda ısınarak ışık kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Filaman teli, çok sert olduğu için sanayi çeliği olarak da kullanılan, 3410 °C erime noktasına sahip en ağır element olan tungsten metalinden yapılmaktadır.

Enerji verimliliğinin düşük olması ve karbondioksit yaydığı gerekçesiyle için 40W üzeri tungsten filamanlı ampuller Avrupa Birliği'nde yasaklanmıştır. 40W ampuller aydınlatma anlamında yetersiz kalsa da, dekoratif olarak sıklıkla tercih edilmektedir.

2200 - 2700 Kelvin arası sıcak, gün ışığı rengi ve nostaljik görünümünün ve farklı filaman tiplerinin tercih edilmesinde önemli bir etkisi vardır.

Filamanlı Ampul Modelleri

  • - A19 Edison Filamanlı Ampul,
    - A75 Edison Filamanlı Ampul,
    - C35 Edison Filamanlı Ampul,
    - ST45 Edison Filamanlı Ampul,
    - ST58 Edison Filamanlı Ampul,
    - ST64 Edison Filamanlı Ampul,
    - T45 Edison Filamanlı Ampul,
    - T30 Edison Filamanlı Ampul,
    - T130 Edison Filamanlı Ampul,
    - G12 Edison Filamanlı Ampul,
    - G95 Edison Filamanlı Ampul,
    - G80 Edison Filamanlı Ampul,
    - B53 Edison Filamanlı Ampul

rahatlıkla bulunabilen edison filamanlı ampul modelleri olsa da; en sık tercih edilenleri G95 ve ST64'tür.

Enerji Sarfiyatı

Standart olarak 40W gücünde olan edison filamanlı ampullerin, enerji tasarruflu ve led ampullere göre sarfiyatları oldukça fazladır. Saatte 40W enerji tüketen bu ampuller, (yaklaşık) enerji fiyatları ile 24 saatte 2 TL  bedelinde enerji harcamaktadır.