Edison ampul, 1880 yılında Thomas Edison tarafından bulunan tungsten metali ile üretilen ampullere verilen genel addır. Led ampullerin aksine, tungsten metalinin ısınmasıyla aydınlık veren bu ampul modellerinin 40W üzeri modelleri  2012 yılı itibariyle yasaklanmış olsa da 40W ve daha düşük enerjili ampuller hala üretilmekte ve kullanılmaktadır.

Klasik görüntüsü ve 2200 - 2700K arası yaydığı sıcak gün ışığı rengi dolayısıyla kullanımından vazgeçilemeyen bu ampullere alternatif olarak düşük enerji sarfiyatı ve yüksek aydınlatma gücüne sahip LED ampuller de üretilmektedir. Enerji tasarruflu olarak ilk üretilen ampullerin aksine yine cam fanus içerisinde şeffaf olarak üretilmektedir ve dekoratif aydınlatma ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Edison Ampul Kaç Watt?

Edison filamanlı ampuller 2012 yılı öncesinde standart boyutlarda 100 Watt'a kadar üretiliyor olsa da yasaklanması sonrasında ancak 40 Watt güce kadar üretilmektedir. 40 Watt tam aydınlatma için yeterli olmasa da; dekoratif veya loş ışık için öncelikli olarak tercih edilmektedir.