Bir aydınlatma ürünü çok sayıda parçadan oluşmaktadır. Ürünün ana gövdesini oluşturan parçaların haricinde; kullanılan ampul sayısına göre kablo, rozans, arapuar, cam, ampul, nipel, somun, manşon en basitlerinden bir kaç tanesidir.

Duy


Masa lambası, avize, lambader. Ürün her ne olursa olsun vazgeçilmez parçaları duylardır. Kablolardan gelen elektrik akımını kolay ve güvenli bir şekilde ampul ile buluşturmak için gerekli yardımcı malzemedir ve ürünün boyutlarına göre farklı modeller kullanılmaktadır.

En sık kullanılan duy modelleri E27 ve E14 Duy olsa da;

  • - 2G11 Duy,
    - GU20 Duy,
    - G4 Duy,
    - A19 Duy,
    - E40 Duy,
    - AR111 Duy,
    - G9 Duy,
    - T20 Duy

duy modellerinden bazılarıdır.

E27 Duy ve E14 Duy Arasındaki Farklar


En sık kullanılan duy modellerinden E27 Duy ve E14 Duy arasındaki fark yalnızca ölçüleridir. Uzun yıllardır kullanılan bu ampul modellerinin çapları 27 cm (E27) ve 14 cm (E14)'dir. E27 duylar için kullanılan ampul; armut formunda cam bir fanustan oluşmaktayken, E14 ampul mum şeklindedir ve halk arasında bu ampuller "Normal Ampul" ve "Mum Ampul" olarak da isimlendirilmektedir.

Güvenlik


Enerji tasarruflu ampul yada LED ampul ile birlikte duy yapısına göre yüksek güçte ampuller de kullanılabilmekte, plastikten üretilen duylarda 40W üstü ampul kullanmamaya dikkat etmek gerekmektedir. 40 Watt ve daha alt güçlerde plastik duylar kullanılıyor olsa da, daha yüksek güçte ampuller için (daha dayanıklı kablolar ile) seramik duy kullanımız önerilmektedir.