Avize, ampulun icadı ve yaygınlaşmasından önce; şamdanlar, sonrasında ampullerle çok kollu olarak üretilen ve tavandan sarkıtılarak kullanılan aydınlatma aracıdır.

Başlangıçta ihtişamı ve tek bir noktadan tüm alanı aydınlatma konusunda başarısından dolayı; ibadethane ve saray gibi yapılarda kullanılan avizeler, zaman içerisinde tüm mekanlarda kullanılmaya başlanmıştır.

Avizeler tarzları nasıl olursa olsun, en pratik aydınlatma araçlarıdır. Günümüzde inşa edilen neredeyse tüm yapıların odalarında elektrik tesisatı hazır olarak bulunmaktadır. Tavan ortasında bulunan kablo, kapının hemen yanında bulunan anahtar aracılığı ile kontrol edilir.

Kullanılmaya başlandığı ilk yıllarda, bugün vintage olarak isimlendirdiğimiz tarzda modeller tasarlanmış olsa da; yüzyıllar içerisinde teknolojinin de gelişmesine bağlı olarak bir çok tarzda, binlerce model üretilmiştir. Bu durum istediğimiz tarzda avizeyi rahat bir şekilde bulabilmenizi sağlıyor olsa da, rekabetçi piyasada fiyat politikasından dolayı kalitenin gözardı edilmesine de yol açmaktadır.

Kalite konusunda; kullanılan duydan - kullanılan kablonun kalınlığına kadar çok sayıda kriter bulunmaktadır.

Avize Çeşitleri

Kullanım ihtiyacınıza göre arayışınızı kolaylaştıracak bazı avize modelleri;

  • Zincirli Avize,
    Kristal (Taşlı) Avize,
    Tekli Avize,
    Cam Kollu Avize,
    Kollu Avize,
    Modern Avize,

sıklıkla aranan avize modellerinden bazılarıdır.

Güvenlik ve Montaj


Avizelerin bir çoğu, basit bir teknik altyapıya sahip ürünler olsa da; satın aldığınız ürünün (özellikle metal malzemeden üretilmesi durumunda) topraklama hattının olmasına, kullanılan kablo kalınlığına ve duy kalitesine göre uygun güçte ampuller ile kullanılmasına dikkat etmek gerekmektedir. En fazla 40W ampul önerilen ürünlerde daha yüksek güçte ampul kullanımı duyların ve kabloların beklendiğinden fazla ısınmasına ve yanmasına sebep olabilmektedir.

Topraklama hattı bulunmayan binalarda, avizede bulunan topraklama kablosunun şebekeden gelen nötr hattına bağlanması, ürün üzerinde oluşan statik elektriği toprağa gönderme işlemini yapamayacağından, üzerinde akım olabileceği anlamına gelmektedir. Ürün seçimi sırasında bu tür detaylara dikkat etmek ürün ve insan sağlığı açısından çok önemlidir.